Stadskupan | CSR Västsverige

Stadskupan vill skapa surr och biologisk mångfald i städerna

Bland CSR Västsveriges medlemmar finns både stora och små företag. Ett av de senare är Stadskupan, en uppstickare med fokus på urban biodling och biologisk mångfald. Nu vill Stadskupans VD Malin Goldkuhl ta nästa steg – gärna tillsammans med nätverket i CSR Västsverige.

Malin Goldkuhl, VD på Stadskupan

Ett stort intresse för biodling och entreprenör ända in i själen. Så beskriver Malin Goldkuhl sig själv – två egenskaper som även passar utmärkt i rollen som VD på Stadskupan. När hon kom i kontakt med grundaren Sam Niknam för två år sedan kunde hon inte tacka nej. Det här var ju det hon hade gått och väntat på!

Stora fastighetsbolag bland kunderna

Urban biodling var det tydligen fler som hade sett fram emot. Intresset har varit stort sedan dag ett, och idag huserar många fastighetsbolag bikupor på taken runt om i Göteborg. Bland kunderna finns stora namn som Skanska, Vasakronan, Higab och Castellum.

Stadskupans förser sina vänföretag med biodling på företagens tak i Göteborg

– Vi kallar det för våra vänföretag, “faddrarna” till våra bikupor. De bidrar med sina tak och får ta del av den honung som produceras, och vi sköter allt runt omkring. Bieffekten blir engagerade medarbetare, imponerade kunder och en skönare stad som blomstrar av liv.

”Bieffekten blir engagerade medarbetare, imponerade kunder och en skönare stad som blomstrar av liv.”

Arbetsträning med Vägen Ut

Biodlingen är företagets kärna och ett viktigt steg mot hållbara städer. I tillägg jobbar Stadskupan även med social hållbarhet i form av arbetsintegration och arbetsträning. Här har man teamat upp med Vägen Ut, sociala företag som skapar arbete åt människor som står långt ifrån arbetsmarknaden.

– Vägen Ut är bland annat med och bygger höljet till våra bikupor. Jag har själv arbetat i offentlig sektor med arbetsmarknads- och integrationsfrågor , så det här ligger mig nära hjärtat. Att nu få jobba med frågorna som arbetsgivare är otroligt givande.

Malin Goldkuhl, VD, och Sam Niknam, grundare för Stadskupan

Projekt för biologisk mångfald

Framöver hoppas Malin på att utveckla ytterligare ben i verksamheten: att främja biologisk mångfald och utveckla events och föreläsningar. Kanske till och med tillsammans med andra medlemmar i CSR Västsverige?

– Vi har precis fått beviljat LONA-bidrag, där vi med statliga medel kan jobba för ökad biodiversitet i staden. Det inkluderar många olika delar; att anlägga sandbäddar, att bekämpa invasiva arter och hjälpa vilda pollinatörer genom att plantera ängar, till exempel, säger Malin och fortsätter:

– Vi kommer även att hålla i flera föreläsningar om bin och biologisk mångfald, där vi även besöker bina. Vi hoppas och tror att det är något som andra medlemmar i CSR Västsverige också är intresserade av!

Malins 3 tips – därför ska man bli medlem i CSR Västsverige

Malins delar med sig av vad hon har uppskattat mest med medlemskapet:

  1. CSR-verkstaden. “Att en hel workshop ingick i kostnaden för medlemskapet var ju jättebra. Det var som en hel utbildning, och kul att få utbyte av tankar och idéer med andra företag. Och så gillar vi ju att sitta i bikupor!”
  2. Utbildningsportalen. “Här finns massa matig information. Definitivt något jag vill använda mig mer av.”
  3. Medlemssidan. “Här har vi ett helt register av verksamheter att samarbeta med, som vi vet är engagerade i samma frågor som oss.

 

”Att en hel workshop ingick i kostnaden för medlemskapet var ju jättebra. Det var som en hel utbildning, och kul att få utbyte av tankar och idéer med andra företag.”


Om Stadskupan

Företaget Stadskupan startade i Göteborg 2014 och finns idag etablerade i Västra Götaland och Halland. Stadskupan ger organisationer möjlighet att på ett konkret och annorlunda sätt bidra till en mer hållbar närmiljö genom fadderskap av bikupor. Förutom projekt inom urban biodling har Stadskupan en arbetsträningsverksamhet, samt håller föreläsningar och events om bin, honung och biologisk mångfald. 

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.