RO-gruppen | CSR Västsverige

RO-gruppen bygger för en bättre värld

RO-gruppen är det expansiva byggföretaget från Borås som vuxit till en miljardaffär. Med ett stort engagemang i hållbarhetsfrågor och flera priser som en attraktiv arbetsplats bakom sig visar de att stark tillväxt och hållbar utveckling kan gå hand i hand. Sedan 2019 är de aktiva medlemmar i CSR Västsverige.

– I det här jobbet blir man aldrig klar, det finns alltid något nytt att lära sig, menar Johan Alte, KMA-chef på RO-gruppen. 

Johan Alte, KMA-chef på RO-gruppen

 

Johan Alte har jobbat med hållbarhetsfrågor sedan början av 2000-talet. 2018 började han som KMA-chef på RO-gruppen.

– När jag kom in hade man inte arbetat strategiskt med hållbarhetsfrågan tidigare, det har växt fram i takt med att företaget har vuxit. Nu utgår vi från Agenda 2030 och jobbar med alla dimensionerna av hållbar utveckling – den ekologiska, den ekonomiska och inte minst den sociala aspekten. 

Prisad som attraktiv arbetsgivare 

Arbetet har gett goda resultat. Idag är RO-gruppen snart 200 medarbetare och omsätter runt 1,5 miljard. Samtidigt har man lyckats bygga en stark företagskultur och en attraktiv arbetsplats som vunnit flera priser. Till exempel utsåg Karriärföretagen RO-gruppen till en av de 100 mest attraktiva arbetsgivarna i Sverige 2022

Aktiva medlemmar i CSR Västsverige 

Sedan tre år tillbaka är RO-gruppen även medlemmar i CSR Västsverige, Sveriges största sektorsöverskridande nätverk inom hållbar verksamhetsutveckling. Trots att de gick med precis innan pandemin har Johan och hans kollegor hunnit utnyttja flera delar av medlemskapet. 

– Vi som jobbar med hållbarhet och HR har varit med på några nätverksträffar och föreläsningar, både i Göteborg och i Borås. Vi har även hunnit med att ha två coachingsamtal med projektledarna på kansliet där vi fick deras input på våra frågeställningar. Och så har vi fått hjälp att bolla idéer kring partnerskap med andra entreprenörer. 

Nya infallsvinklar

Trots sin långa erfarenhet av strategiskt hållbarhetsarbete uppskattar Johan möjligheterna till nätverk och kompetensutveckling: 

– I det här jobbet blir man aldrig klar, det finns alltid något nytt att lära sig. Det kommer alltid in nya medlemmar med nya idéer. Bara för att man har jobbat med det länge är man inte fullärd! Det är nog det viktigaste att ta med sig.

”Vi får träffa folk och företag som inte verkar i samma bransch som vi, som vi aldrig hade kommit i kontakt med annars.”

Vad har du uppskattat mest med medlemskapet? 

– Det är ett roligt sammanhang att vara i. Vi får träffa folk och företag som inte verkar i samma bransch som vi, som vi aldrig hade kommit i kontakt med annars. Man kan plocka lite inspiration här och där, och få nya infallsvinklar på hur andra företag jobbar med de här frågorna. Det är givande! 

 


Om RO-gruppen

Byggbolaget RO-gruppen startade 1982 i Borås och har de senaste 10 åren även etablerat sig i Göteborg, Stockholm och Alingsås. I projektportföljen finns bland annat Feskekörka i Göteborg, Infinity åt Castellum i Stockholm och Viared Center i Borås. Idag omsätter RO-gruppen ca 1,5 miljard med snart 200 medarbetare. Målet är högt satta – man vill bli ett av de 10 största byggföretagen i Sverige. 

 

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.