Jobbsprånget skapar vägar in på arbetsmarknaden genom medlemskapet i CSR Västsverige
För att lyckas med social hållbarhet och inkludering krävs samarbete med andra aktörer, något Jobbsprångets VD, Alexandra Ridderstad betonar. Genom att vara en del av CSR Västsverige får Jobbsprånget tillgång till nätverk och verktyg som stöder deras arbete för mångfald och integration.
Sedan 2016 har Jobbsprånget vuxit från en projektidé till att bli Sveriges största praktikprogram för utrikesfödda akademiker, och de har bidragit till att skapa vägar in på arbetsmarknaden för en bred kompetens. Med stöd från Wallenbergstiftelserna och senare från regeringen har programmet vuxit från ett pilotprojekt till en nationell plattform för integration och kompetensförsörjning.
Med fler än 700 arbetsgivare och 4 300 deltagare har Jobbsprånget nått en viktig milstolpe. Programmet stöder företag över hela Sverige – från små privata aktörer till stora offentliga verksamheter – och deras kandidater är starkt efterfrågade. Majoriteten av de som genomför praktiken får jobb, och hela 80 % av dessa är kvinnor, vilket också bidrar till en mer jämställd arbetsmarknad.
Hållbarhet genom inkludering
För Jobbsprånget är social hållbarhet en central del av deras verksamhet. De arbetar för att öka inkluderingen på arbetsmarknaden genom att stödja och tillgängliggöra kompetens som annars skulle riskera att stå utanför.
”Vårt hållbarhetsarbete handlar om att skapa en arbetsmarknad där mångfald och inkludering värdesätts”
–En av deras stora utmaningar är att skapa en öppenhet hos arbetsgivare och visa att utrikesfödda akademiker kan tillföra viktig kompetens. Många företag upplever att praktikanterna snabbt kommer in i sina arbetsuppgifter, eftersom de redan har rätt kompetens och erfarenhet – det handlar mest om att överbrygga språkliga och kulturella skillnader.
Alexandra Ridderstad, VD för Jobbsprånget som varit medlemmar i CSR Västsverige sedan 2022.
I samarbete med arbetsgivare och genom workshops, exempelvis med Arbetsförmedlingen, stärker Jobbsprånget deltagarnas möjligheter att hitta rätt på arbetsmarknaden. Genom att vara transparenta och redovisa statistik över sina resultat till Näringsdepartementet, visar Jobbsprånget att deras insatser faktiskt gör skillnad för såväl individer som arbetsgivare och samhället i stort.
Samarbete och nätverkande i fokus
Jobbsprångets samarbete med CSR Västsverige har varit en viktig komponent för att både bredda och fördjupa deras hållbarhetsarbete. Medlemskapet i nätverket har gjort det möjligt för Jobbsprånget att utbyta erfarenheter och få tillgång till verktyg och insikter som underlättar arbetet med att nå ut till fler arbetsgivare och kandidater. Genom att delta i CSR Västsveriges evenemang och nätverksträffar har de kunnat få nya perspektiv på sitt arbete och knyta kontakter som leder till fler praktiktillfällen.
”CSR Västsverige har varit en viktig partner för oss i att nå ut till fler och hjälpa andra att också bli mer inkluderande.”
–Denna samverkan har också varit en positiv påminnelse om att vårt arbete inte sker isolerat – att andra medlemmar stöttar och inspirerar, och att vi själva kan vara en drivande kraft för förändring.
Framtida mål och nya initiativ
Jobbsprångets långsiktiga mål är att fortsätta expandera och öppna arbetsmarknaden för ännu fler utrikesfödda akademiker. Tack vare nya förordningar har de nu också möjlighet att erbjuda praktiktjänster till ukrainska flyktingar som omfattas av massflyktsdirektivet, vilket ökar deras möjligheter att bidra till en mer inkluderande arbetsmarknad.
–Programmet planerar att ytterligare utveckla sitt erbjudande av praktikplatser och att nå ut till fler som kan behöva denna viktiga språngbräda in på den svenska arbetsmarknaden.
Ledarskap med hållbarhet i fokus
Med en verksamhet som bygger på social hållbarhet arbetar Jobbsprångets ledning för att deras interna struktur ska spegla deras värderingar. Alexandra poängterar vikten av mångfald i deras eget team, både vad gäller kön, ålder och internationell bakgrund.
–”Vi måste leva som vi lär,” säger hon, och nämner att de själva har anställt praktikanter som gått igenom programmet och därmed bidragit till deras långsiktiga mål. Detta arbetssätt är en del av Jobbsprångets strategi, där alla beslut grundar sig i ambitionen att skapa en arbetsmarknad där inkludering är norm.
Genom sitt samarbete med CSR Västsverige kan Jobbsprånget inte bara dra nytta av ett gediget nätverk och värdefulla verktyg, utan också visa hur stark samverkan kan bidra till förändring. Genom att dela sina lärdomar och framgångar inspirerar de andra medlemmar att också våga satsa på och vara med i hållbara initiativ.
Om Jobbsprånget
Jobbsprånget skapar vägar in på arbetsmarknaden
Antal anställda: 16
Sektor: Idéburen
Verkar i: hela Sverige
Medlemmar sedan: 2022
Kontaktperson: Anneli Stahre, Client Relationship Manager